Ова е малку поинаква верзија од класичната мусака, но исто така е многу вкусна и сочна.
Состојки:
главица сецкан кромид
лажица маст
1 кг. мелено говедско месо
сол и црн пипер
3 јајца
малку лута пиперка
лажица сецкан магдонос
170 гр. сок од домати
1 кг. компири исечени на коцки
чаша топла вода
1,5 чаши јогурт
2 чаши брашно
Подготовка:
1. Кромидот пропржете го на маста, додека не стане златно-кафеавкаст, додадете месо, зачини, магдонос и сок од домат, па сето тоа заедно гответе го на тивок оган.
2. Потоа додадете компир и врела вода, па гответе во следните 10 минути.
3. Сето тоа префрлете го во земјен или огноотпорен сад и пола час печете на 190 степени.
4. Јогуртот, јајцата, брашното и солта добро промешајте ги и прелејте врз печеното месо. Варете во рерна на уште 10-на минути да се запече.