Изгледа фантастично.
Состојки:
500 г. јагоди
4 јајца
прстофат сол
150 г – 2 лажици шеќер
2 кесички ванилин шеќер
100 г. брашно
лажичка прашок за пециво
6 листови бел желатин
250 г. милерам
лажичка лимонов сок
300 + 250 г. шлаг
Подготовка:
Белките изматете ги со четири лажици студена вода, прстофат сол, 100 г. шеќер и ванила.
Додадете една по една жолчка и постепено мешајте го брашното со прашокот за пециво.
Тестото сипете го во тепсија (35 x 40 cm) обложена со мрсна хартија и печете 10 минути во рерна на 200 степени.
Печената кора преместете ја во кујнска крпа, сипете две лажички шеќер, изролајте и оставете да се олади.
За да направите овошен крем, половина од измиените и исчистени јагоди испасирајте ги во блендер, додадете 50 г. шеќер, сок од лимон и милерам.
Исцедените листови од желатин кои претходно сте ги потопиле во студена вода, загрејте ги на умерена температура, додадете го овошниот крем, промешајте, оладете 15 минути, а потоа измешајте 300 г. шлаг.
Ролатот одмотајте го, нафилувајте го со крем, повторно изролајте и оладете во ладилник три часа.
Преостанатите јагоди исечете ги на тенки кришки.
Ролатот премачкајте го со 250 г. шлаг, обложете го со јагоди и сервирајте.