Печењето торта е уметност што се базира на две основни состојки: љубов (кон готвењето) и проста хемија. При подготвувањето на слатки, всушност мешаме различни хемиски состојки кои потоа реагираат во нешто вкусно. Па така, не е тешко да се заклучи дека секоја состојка е исклучиво важна, а нејзиното отсуство може да предизвика драматична разлика во правецот кој кој ќе се одвива реакцијата. Со други зборови, ако ги изоставите јајцата, пецивото или маргаринот ќе добиете сосема поинаква торта.
Да погледнеме:
Еве што се случува во рерната:
Вака ќе изгледа тестото без јајца:
Вака ќе изгледа без маргарин/путер:
Без пециво:
А вака треба да изгледа (со сите состојки):
Па, со среќа при решавањето на хемиските равенки во кујната.