Прилепската публика е она што го прави успешен фестивалот „Војдан Чернодрински“

Хајлајтс на 58. издание на фестивалот „Војдан Чернодрински“

Ана Стојаноска, уметнички директор на МТФ „Војдан Чернодрински“, ја нагласи важноста на волонтерите и младите луѓе од Прилеп, кои беа клучни за успешната организација на фестивалот. „Огромниот број волонтери и желбата за поддршка од страна на младите луѓе во Прилеп, кои редовно доаѓаа на сите претстави, беше неверојатна. Првите три претстави беа распродадени во првиот час од пуштањето на продажбата“, рече Стојаноска. Таа исто така изрази задоволство од позитивните реакции на гостите и учесниците, како и од посветениот тим кој, иако исцрпен, чувствува голема гордост и задоволство од успешно завршениот фестивал.

Промени за иднината

Стојаноска ја сподели својата визија за потребата од промени во организацијата на фестивалот. „Мотото потекна од мојата идеја дека треба да се променам, дека треба нешто да променам. Главната идеја беше дека ова е фестивал со долга традиција и најзначајниот театарски фестивал во Македонија. Мораме да го променуваме начинот на организација, начинот на делување и како го пласираме фестивалот во јавноста“, истакна таа.

Прилепската публика – клучниот фактор за успехот

Еден од најважните елементи за успехот на фестивалот е прилепската публика. „Публиката, прилепската публика пред сѐ, многу го сака фестивалот и редовно доаѓа. Јас сум пораснала со овој фестивал и имам чувство на одговорност да му вратам на фестивалот тоа што ми дал мене“, рече Стојаноска.

Техничките предизвици и потребата од нов театар

Еден од најголемите предизвици за организаторите на фестивалот се техничките капацитети. Стојаноска апелира за изградба на нов театар во Прилеп, со цел да се одржи фестивалот на високо ниво. „Апелирам да се изгради театар во Прилеп за да можеме да го одржиме фестивалот на нивото како што јас сакам. Човечкиот фактор е тука, сите работиме и се справуваме со предизвиците, но техниката ни е најголемиот предизвик“, рече таа.

Порака за иднината

На крајот, Стојаноска упати порака до сите кои се дел од фестивалот „Војдан Чернодрински“: „Да веруваме во себеси, да веруваме во театарот, да го цениме театарот како колективен чин, да мислиме на колективното добро, а не на личното. Да не бараме многу таму каде што нема, туку да придонесеме тоа многу да го создадеме сите заедно.“

Фестивалот „Војдан Чернодрински“ уште еднаш докажа дека е столб на македонската театарска сцена, а прилепската публика и организацијата ја поставија основата за уште поуспешни изданија во иднина.

- Реклама -