Преку новата апликација „mAiGreece“, туристите ќе имаат дигитален асистент за време на нивниот престој во Грција

Информации за болници, амбасади, плажи, полициски станици, музеи и сл, достапни на 31 јазик, вклучува новата апликација „mAiGreece“ на грчката Влада што ќе функционира како дигитален асистент и со употреба на вештачката интелигенција ќе им помага на туристите за време на нивниот престој во Грција, јави дописничката на МИА од Атина.

Апликацијата ќе биде достапна од 10 јуни, а претпладнево ја презентираа министерката за туризам на Грција Олга Кефалојани и министерот за дигитално управување Димитрис Папастергиу.

Според најавите „mAiGreece“ може да даде одговори за: болници низ цела Грција; здравствени центри; за амбасади и конзулати на странски држави во земјата; за полициски; плажи со сини знамиња; музеи, ќе пренесува содржини од апликацијата visitgreece.gr и ќе одговори на најчесто поставувани прашања.

Дополнително, ќе има и функција за итни случаи преку копчето 112, со што ќе смс испрати порака до оперативниот центар на Министерството за климатски кризи и цивилна заштита со географската локација на испраќачот.

Апликацијата поддржува 31 јазик, односно официјалните јазици на ЕУ, како и албански, кинески, јапонски, турски, хебрејски, арапски и корејски.

Министерката за туризам на Грција Олга Кефалојани рече дека „mAiGreece“ е важен чекор кон „зајакнување на квалитетните карактеристики на грчкиот туризам“, но и уште повеќе да се зајакне „чувството на безбедност и гостопримство, што веќе се главните предности на грчкиот туризам“.

Министерот за дигитално управување Димитрис Папастергиу истакна дека од 10 јуни сите посетители, но и грчките туристи, бесплатно, ќе имаат на располагање личен дигитален туристички водич.

- Реклама -