Пејачката на хитот „Дијамантите се вечни“ го продава својот накит


Ширли Бејзи, позната по легендарната песна „Diamonds are forever“ во истоимениот филм од серијалот за Џејмс Бонд, продава дел од својот накит и часовници на аукција, а приходите одат за добротворни организации.

Сега 87-годишната велшката пејачка се разделува со повеќе од 80 вредни предмети, вклучително и блескавите парчиња од луксузните јувелирски куќи „Cartier“ и „Van Cleef & Arpels“, на аукција во аукцсиката куќа Sotheby’s на 10-ти октомври во Париз.

„Оваа колекција е еклектична и ја покажува нејзината голема посебност и статусот на суперѕвезда“, вели Никита Бинани, директор на одделот за накит Sotheby’s во Лондон.

Меѓу највредните парчиња е дијамантскиот ѓердан проценет меѓу 270 и 320 илјади евра, сонџирчето со дијамант и злато „Cartier“ проценето на 200 до 250 илјади евра, прстенот со жолт дијамант од 165 до 200 илјади евра и ѓердан од смарагд и дијамант од „Van Cleef & Arpels“ која се проценува меѓу 60 и 70 илјади евра.

„Собирањето накит за мене е како собирање спомени, а оваа колекција е полна со нив. Сите парчиња се значајни и раскажуваат сопствена приказна, без разлика дали сум ги купил за себе или ми биле дадени“, истакнува Бејзи во соопштенито за јавноста.

Покрај класиката „Дијамантите се вечни“ од 1971 година, Бејзи е познат и по тематската музика за два други филма за Џејмс Бонд, „Goldfinger од 1964 година и „Moonraker“ од 1979 година.

- Реклама -