Пастрмка со печурки

Постењето не мора да значи гладување. Може да спремите гурмански ручек со посни намирници, на пример згответе пастрмка со печурки. Не знаете како? Еве рецепт:

Состојки: 4 помали пастрмки, 1 лажичка зачин, 3 лажички сок од лимон, 150г шампињони, 150г буковка, 2 целери, 50мл бело вино, 1 лажичка магдонос, 2-3 лажички маслиново масло

27430_pastrmka-stock-photo-grilled-salmon-fillet-with-ratatouille-shutterstock_94931896_iff

Подготовка: Исчистените пастрмки потопете ги во сокот од лимон, а потоа одозгора зачинете. На загреано масло пржете ја рибата од двете страни по околу 5 минути, а потоа ставете ја на топло место.

На истата маснотија испржете ги целерот и печурките, пржете десетина минути, малку посолете,додајте го магдоносот, налејте со виното и пржете уште малку.

Топлата пастрмка послужете ја со подготвените печурки и целер.

Добар апетит!

- Реклама -