Нов светски рекорд на непалскиот хималјаски водич Ками Рита по 30-ти пат на врвот Еверест


Непалскиот планина, шерпасот Ками Рита во средата по 30-ти пат стигна на врвот Еверест, соборувајќи го сопствениот рекорд за искачување на највисоката планина на планетата, објави организаторот на неговата експедиција.

„Ками Рита го достигна врвот утрово (среда). Тој постави нов рекорд од 30 искачувања на Еверест“, изјави за AFP шерпасот Мингма од компанијата организатор на искачувањата „Seven Summit Treks“.

Роден во подножјето на Еверест во етничката заедница Шерпа, Ками Рита ја започна својата кариера како портир пред да стане водич за качување. Tој го искачува Еверест речиси секоја година од неговото прво успешно искачување во 1994 година, според Гинисовата книга на рекорди.

Планински водич повеќе од 20 години, шерпа Ками Рита првпат се искачи на врвот Еверест, на височина од 8.849 метри, во 1994 година. Тогаш тоа беше комерцијална експедиција. Оттогаш речиси секоја година се искачува на највисоката планина во светот, а ги предводи клиентите.

„Среќен сум со овој рекорд, но на крајот рекордите се срушени“, изјави Ками Рита за AFP на 12-ти мај, откако по 29-ти пат стигна до врвот на Еверест. „Фактот што моите искачувања му помагаат на Непал да биде препознаен во светот ме прави уште посреќен“, рече тогаш.

Во 2023 година, двапати се искачи на врвот на Еверест, секој пат поставувајќи нов рекорд откако беше престигнат од друг водич, Пасанг Дава.

Самиот Ками Рита изјави дека само „работи“ и дека немал цел да поставува рекорди. Непалецот во својата „колекција“ има уште неколку врвови над 8.000 метри, вклучувајќи го и К2 во Пакистан, втората највисока планина во светот.

Со ова достигнување Ками Рита ја зголемува својата предност пред водичот Пасанг Дава Шерпа кој има 27 искачувања на Монт Еверест. И двајцата тврдат дека го постигнале подвигот за да заработат за живот и дека нивниот рекорд никогаш не бил приоритет.

Планинарската стручност на шерпасите и знаењето за локалните услови се клучни за безбедното искачување на стотиците алпинисти кои се искачуваат на Еверест секоја година.

Оваа година Непал издаде 419 дозволи за искачување на Еверест во пролетната сезона на искачување, која трае од април до почетокот на јуни. Повеќето планинари се искачуваат со непалски водич. Се очекува повеќе од 800 луѓе да се справат со Еверест во текот на сезоната.

Осум од десетте највисоки планини на планетата се наоѓаат во Непал, кој секоја пролет е домаќин на стотици авантуристи, кога условите се поповолни. Во 2023 година, повеќе од 600 алпинисти стигнаа до врвот на Еверест, со рекордни 18 смртни случаи.

- Реклама -