Најдени траги од пиво од пред 5.000 години

beer

Археолозите во Кина најдоа трагови од пиво кои датираат уште од пред околу 5.000 години, направено со ферментација на плодови од разни билки, меѓу кои и јачмен.

Вчера Американската академија на науки соопшти дека археолозите успеале да идентификуваат јачмен во траговите од пиво најдени во Миџај, на североистокот на Кина, и истакна дека тоа е најстариот фосил на јачмен – билка која потекнува од Европа.

„Откритието укажува дека јачменот веќе долго време се користел за производство на пиво, пред да стане посев“, изјавија археолозите Џиџинг Ванг и Ли Лиу од универзитетот Стенфорд во Калифорнија.

Археолозите нашле и остатоци од садови кои служеле за правење на пиво. Покрај јачменот, во ферментацијата се користени и шеќер и скроб, што укажува дека Кинезите го усовршиле правењето на пиво.

Според нив, слични рецепти користеле и старите Египќани, Персијците и Ермените.

- Реклама -