На Викенд.17 доаѓаат професорот на среќата Мицел Дален и хроничарот на медиумите Боб Гарфилд

Викенд.17 и оваа година со најистакнати говорници и актуелни теми. Викенд.17 ќе биде најголемиот Викенд досега бидејќи од 19 до 22 септември на добро познатата адреса во Ровињ ќе се соберат најголемите имиња од светот на медиумите, комуникациите и бизнисот, за да го испратат летото, нешто да научат, да се поврзат и добро да се забавуваат.

„Викенд оваа година слави година пред полнолетството, и можеме да гарантираме дека ова ќе биде најсодржајниот Викенд досега. Формулата за успех на фестивалот останува иста – комбинација од едукација, забава до раните утрински часови, нови познанства и нови можности. Ова исто така ќе биде и најголемиот Викенд, со дури три фестивали во еден; Викенд медиумски фестивал, HR.Викенд и AI.Викенд кој оваа година се одржува за прв пат. Панелите ќе бидат инспиративни, делумно провокативни, но сите ќе бидат едукативни – секој ќе најде нешто за себе. Резервирајте го своето место на време, бидејќи за Викенд.17 долго ќе се зборува“, истакна Томо Риков, директор на ВМФ.

Викенд веќе не бара дополнителни претставувања, етаблиран фестивал што низ годините ги поместуваше границите, отвораше простори за дијалози, склопување нови деловни активности и врвна забава. Фестивалот од година во година растеше и благодарение на Адрис како домаќин и генерален спонзор, Ровињ во последниот викенд на летото станува втор дом на сите професионалци од светот на медиумите, комуникациите, маркетингот и бизнисот.

Оваа година на Викенд.17 доаѓа Боб Гарфилд, легендарниот американски новинар и водечки медиумски експерт, колумнист на Washington Post, The Guardian, и долгогодишен аналитичар на ABC News. На панелот „Dead Man Walking“ ќе зборува за пропаста на деловниот модел на рекламирање во масовните медиуми, што Гарфилд го нарекува дигитална револуција, која ги има сите одлики на индустриската револуција што ги уништила рачното производство и занаетчиските занимања. „Накратко, сè е завршено. Целата публика во Ровињ е во неволја. Засекогаш. Ова не е почетокот на крајот. Ова е средината на крајот. За 15 години, светлата се гасат“, го најави оптимистично Гарфилд своето предавање.

Исто така, на ВМФ годинава доаѓа професорот на среќата Мицел Дален, да, добро прочитавте – на среќата. Дален ќе понуди нови перспективи за животот и работата и ќе објасни како да ги усогласите животот и работата. Академската кариера на Дален ги следи потрошувачките однесувања, човечката среќа, маркетингот и креативноста, а напишал и бројни книги на различни теми како што се маркетинг, среќа, сериски убијци, секс, броевите што не придвижуваат, долгорочната добробит и социјалните медиуми. Да сумираме, неговото предавање не смеете да го пропуштите.

Ви претставуваме и True crime на балкански начин. Андрија Јарак го поканивме да модерира панел за криминалот на Балканот. Заедно со него, на панелот ќе учествува и Филип Шварм, истакнат долгогодишен уредник на неделникот Време и автор на бројни ТВ серии, Владимир Фабер, поранешен главен директор во полиција и Дарио Тодоровиќ, сценарист и режисер на серијалот Досие Јарак. Панелистите ќе зборуваат за клучните предизвици со кои се соочуваат истражувачите и правосудните органи во борбата против организираниот криминал и ќе понудат подлабок увид во процесите што стојат зад истрагите и документирањето на злосторствата во регионот.

Минатогодишниот прв HR.Weekend што се одржа на истата локација во исто време ги воодушеви сите HR професионалци, раководители на човечки ресурси, работодавци и претставници на компании, а организаторите собираат врвни стручњаци и предавачи кои оваа година ќе расправаат за развојот и примената на иновативни стратегии во управувањето со човечките ресурси. Еден од нив е и Марк Шулц, клинички психолог од Харвард. Шулц е коавтор на книгата „Добар живот“ која се темели на најдолгото лонгитудинално истражување за среќата во светот – што трае веќе осум децении. Научните увиди на д-р Шулц ќе им помогнат на HR експертите подобро да разберат како да ги негуваат односите меѓу вработените, да поттикнат позитивна работна култура и да го следат развојот на поединците во текот на нивниот животен век, особено во контекст на работното место.

Покрај тоа, Викенд.17 годинава за првпат го претставува и AI.Weekend, кој ќе опфати посебни предавачи од Европа и САД. Еден од нив е и Адам Силверман, автор на пребарувач за креатори на musical.ly/TikTok и основач на AgentOps.ai, кој се фокусира на развој на DevOps алатки за програмери на AI агенти. Исто така, ќе може да го слушнете и советникот за вештачка интелигенција Тобијас Цвингман. Неговото предавање, „Како да доживеете неуспех со вештачка интелигенција – и како да успеете,“ ветува дека ќе обезбеди длабок увид во светот на вештачката интелигенција. Преку комбинација на длабинска анализа и практични анегдоти, експертот за вештачка интелигенција Тобијас Цвингман ќе ги расветли принципите кои стојат во основата на успешните и неуспешните проекти на вештачка интелигенција, овозможувајќи им на учесниците не само да започнат со својот следен ВИ подвиг, туку и да обезбедат негов успех.

Викенд.17 ќе биде првиот фестивал што ги поврзува комуникациските, медиумските и маркетинг специјалисти со ИТ професионалците. Посетителите може да очекуваат дискусии за актуелностите што ни ги донесе вештачката интелигенција и за она што ќе донесе.

Се гледаме на Викенд.17, бидејќи само еден е Викенд во годината.

Сите информации и најновите вести за Викенд може да ги следите тука и преку официјалните Instagram, Facebook, LinkedIn и TikTok канали.


Извор