За ова јадење, потребни ви се:6 средни тиквички
900 гр. мелено говедско месо
250 мл сос од домати
150 гр. сецкан кромид
3 лажици презла
1 лажичка оригано
половина лажичка цимет
1 ситно сецкан лук
малку сол и бибер, по вкус
1 изматено јајце
2 шолји топла вода
Подготовка:
1. Исецкајте ги тиквичките на кругови со дебелина околу половина сантиметар. Загрејте масло на оган и пропржете ги малку тиквичките додека не добијат златна боја. Извадете ги тиквите и ставете ги на сад обложен со хартиена салфетка, која што ќе го го упие вишокот од маснотија.
2. Пржете лук на масло додека не добиете малку боја, додадете кромид, а потоа и месото и оставете на оган додека не се зготви сосема. Додатете, цимет, сол и бибер и добро промешајте. Потоа додадете го сосот од домат и оригано, па оставете лесно да се крчка околу 20 минути.
3. Садот за печење премачкајте го со путер, а потоа редете ред тиквички, па намачкајте со мешавината од месо. Ставете ја водата, а преку него додадете изматено јајце. Печете во загрена рерна на 180 степени, околу половина час.