Во пресрет на посниот голем празник Свети Никола, денеска учиме како да направиме посни кифли.
Состојки:
1кг. брашно
1/2л. минерална газирана вода
1 квасец
4 лажици шеќер
3 лажички сол
1 лажица вински оцет
10 лажици зејтин
1 маргарин (посен)
100 гр. сусам
1-2 лажици посен сенф
Подготовка:
Квасецот се меша со малку шеќер , малку брашно и малку минерална газирана вода ,се остава да стаса.
Во вангла се ставаат брашното и останатите состојки, потоа се истура квасецот и убаво се меси тестото.
Потоа се прават мали топчиња и се редат на подмачкана подлога со зејтин. Кога ќе сенаправат топчињата и одозгора се премачкуваат со зејтин за да не фатат кора.
Се прават кифли и се редат во плех претходно премачкан со маргарин. Кога ќе стасаат кифлите се премачкуваат со сенфот ( сенфот се меша со малку вода и неколку капки зејтин) и одозгора се става сусам па потоа по едно парче маргарин на секија кифла.
Се печат во претходно загреана рерна на 220 степени.
Кога ќе се испечат се вадат од рерна и се покриваат со крпа.
Убав апетит.