Леб од само 2 состојки: Најлесниот рецепт за вкусно млечно пециво

Можете да испечете вкусен леб без претходно познавање на печењето и премногу состојки. Овој млечен леб е најдобар доказ за тоа тврдење.

Млечниот леб се прави само од две состојки: брашно што само стасува и полномасно млеко.

Доколку немате на располагање брашно што стасува, можете сами да го направите. Додадете една лажичка прашок за пециво и малку сол на 100 грама обично брашно. Прилагодете го овој рецепт на потребните количества на саморастечкото брашно.

Брашното што се крева самостојно се меша со полномасно млеко додека не се добие мазно тесто. Ставете го во тавче за леб и печете во рерна околу 40 минути.

Вака подготвениот леб може да се користи за сендвичи, да се служи со чорба или да се јаде сам – со малку путер.

Состојки:

250 гр брашно што се крева самостојно
210 мл полномасно млеко

Подготовка:

Измешајте ги заедно брашното што се подига и полномасното млеко додека не добиете мазна смеса без грутки.
Добиената смеса префрлете ја во тавче за леб што претходно сте го обложиле со хартија за печење.
Лебот се пече во загреана рерна на 180 Целзиусови степени околу 35 до 40 минути, односно додека кората не порумени и лебот не е целосно испечен.
Целосно изладете го лебот пред да го послужите. Добар апетит!

- Реклама -