Маринирани во сок од лимон, лук, бибер и трошки сува пиперка.
Состојки:
20 крилца
1 чешне лук
изронета пиперка
1 лимон
3 лажици соја сос
сол и црн бибер
4 лажици масло
4 пиперки (жолта и црвена)
250 г. коктел од домати
1/2 копар
1 кромид
150 г. кисела павлака
100 гр кисело млеко
2-3 лажици рен (тегла)
малку шеќер
Подготовка:
1. Измијте го месото, посолете и засечете ја кожата на неколку места, а потоа исецкајте го лукот. Лимонот добро измијте го, изрендајте и исцедете сок. Сето тоа измешајте го со лук, сос од соја, сол, бибер, ронетата пиперка и масло. Премачкајте го месото со маринада и оставете во ладилник неколку часа да се маринира.
2. Поминете ја со масло решетката од рерната и наредете ги крилцата. Ставете ја решетката во рерна на 15-20 минути, да се пече.
3. За салата исецкајте пиперки на широки стапчиња. За сос исецкајте копар и кромид и измешајте го со киселото млеко и павлака. Додадете рен, сол, бибер и шеќер по вкус. Сервирајте ги крилцата со сос, коктел и домат и пиперки.