Кремасти летни тестенини со чери домати и пармезан: Оброк на чиј вкус нема да му одолеете,готов за околу 20 минути

Пробајте ги најубавите кремасти летни тестенини кои се подготвуваат едноставно и брзо.

Ако барате брз, едноставен, но вкусен оброк за топлите летни денови, оваа кремаста тестенина со свежи домати од цреша и пармезан е совршен избор.

Комбинацијата од слатки, сочни домати и богат, кремаст сос од пармезан му дава на јадењето прекрасен баланс на вкусови.

Се што ви треба се неколку основни состојки и само околу 20 минути, а резултатот е совршенство во чинија што ќе ги задоволи и најпребирливите гурмани.

Состојки:

200 гр тестенини по избор (шпагети, пени или фусили)
200 гр свежи чери домати преполовени
2 чешниња лук, ситно сецкани
100 мл крем за готвење
50 гр свежо рендан пармезан
2 супени лажици маслиново масло
Сол и свежо мелен бибер по вкус
Грст свеж босилек, сецкан (по избор)
Прстофат суво оригано (по избор)

Подготовка:

Во големо тенџере ставете солена вода да зоврие. Додадете ги тестенините и варете ги според упатствата на пакувањето. Кога тестенините ќе се сварат, зачувајте една шолја од водата за готвење, а остатокот процедете го.
Додека тестенините се уште се варат, загрејте го маслиновото масло во голема тава на средно-висок оган. Додадете го сечканиот лук и пропржете го кратко, додека не порумени, внимавајте да не изгори.
Во тавата додадете 200 гр преполовени чери домати. Пржете ги додека не омекнат и почнат да пуштаат сок, околу 5-7 минути. Додадете прстофат сол, бибер и оригано по желба.
Намалете го огнот на минимум и истурете го кремот за готвење. Мешајте додека се добро да се соедини, па додадете го ренданиот пармезан. Продолжете да мешате додека пармезанот не се растопи и сосот не стане кремаст.
Во тавата со сосот додадете ги сварените тестенини. Добро промешајте за тестенините рамномерно да се премачкаат со сосот. Ако сосот е премногу густ, додадете малку од водата за готвење на тестенините за да ја постигнете саканата конзистентност.
За крај додадете го свежо сечканиот босилек, доколку го користитеи е по ваш вкус. Нежно измешајте сè уште еднаш.
Послужување: Послужете ги тестенините топли, со дополнителен пармезан и свежо мелен пипер по желба. Пријатно!

- Реклама -