Како да ја намалите пикантноста во храната – едноставни совети за вкусно јадење

Ставивте премногу чили, лута пиперка или некој друг лут зачин во вашето јадење и сега не можете да го јадете? Не грижете се! Понекогаш, во кулинарскиот ентузијазам, лесно може да се претера со пикантните зачини, но тоа не значи дека вашето јадење е изгубено. Постои решение кое ќе ви ја направи храната повторно вкусна и прифатлива за сите. Иако не можете целосно да ја отстраните пикантноста од храната, има неколку работи што можете да ги направите за значително да ја намалите. Со неколку едноставни трикови, ќе можете да го спасите вашето јадење и да уживате во него без непријатен лут вкус во устата.

Додадете повеќе состојки
Најлесен начин да го намалите тонот на премногу зачинето јадење е да додадете повеќе состојки за да го намалите зачинетиот елемент. Ако е супа или чорба, обидете се да додадете повеќе течност. Со зголемување на волуменот на јадењето, ќе го разредите концентрираниот зачин и ќе го направите попријатно за јадење.
Додадете млечни производи
Млечните производи се одлични во борбата против пикантноста. Можете да додадете млеко, павлака, сирење или дури и лажица обичен јогурт на секоја порција. Казеинот во млечните производи помага да се неутрализира капсаицинот, што е главниот виновник за лутината.
Додадете киселина
Земете го овој трик од тајландската кујна, која користи многу чили. За да се спротивстави на пикантноста, за многу од нивните јадења користат голема количина киселина од цитрус, оцет, кечап или доматно пире. Една лажица навистина може да направи чуда за балансирање и скротување на пикантноста. Киселината додава свежина и го балансира чувството на пикантност.
Додадете засладувач
Слатките состојки, како што се шеќерот или медот, можат да ја намалат лутината со балансирање на вкусовите и да го направи јадењето попријатно за јадење.. Внимавајте да не претерате, за да не го направите јадењето премногу слатко.
Додадете путер од јаткасти плодови
Додавањето на путер од јаткасти плодови е одличен начин да се намали пикантноста во јадењата, особено во супи или чорби. Овој метод не само што ја омекнува лутината, туку и додава богата, кремаста текстура и оревест вкус кој може да го збогати целокупниот вкус на јадењето. Мастите од путерот се врзуваат со капсаицинот и го намалуваат неговото дејство, што го прави вкусот помалку интензивен.
Јадењето послужете го со храна богата со скроб
Додавањето скробести состојки е уште еден ефикасен начин да се намали пикантноста во јадењата. Овие состојки делуваат како апсорбенти, впивајќи го вишокот на зачинети вкусови и создавајќи баланс во јадењето. Скробестите состојки како компири, ориз, тестенини или леб делуваат како сунѓер кој ги впива силните вкусови, вклучувајќи ја и лутината од зачините. Скробот нема да го неутрализира капсаицинот како што би направиле мастите, но ќе го разреди интензитетот на пикантноста, правејќи го јадењето помалку остро.
Со овие едноставни совети, можете брзо да ја намалите пикантноста и повторно да уживате во вашето јадење без непријатен вкус.

Извор