Лечат дигестивни и менструални проблеми, гасови, го зајакнуваат имунитетот, помагаат за здравјето и виталноста на мозокот, одлични се за цревни инфекции и воспаленија, а сето тоа е само дел од придобивките од мушмулата, моќното есенско овошје од семејството Rosaceae, на кое припаѓаат и јаболката, крушите и дуњите. Меѓутоа, за разлика од нив, мушмулите се берат во доцна есен и се консумираат само кога плодот ќе стане мек и кашест. Нивниот сладок и малку кисел вкус е одличен за подготовка на разни рецепти како мармалад, колачи, па дури и ликери.
Пазарите сега се преполни со нив и не ја пропуштајте нивната сезона.
Нутритивен профил
Плодот од мушмулата е богат со есенцијални хранливи материи, вклучувајќи ги витамините Ц и Б, а содржи каротин и минерали како што се калциум, калиум, магнезиум, железо, натриум и фосфор. Тие се исто така богат извор на амино киселини, танини, шеќер, пектин и органски киселини. Мушмулите содржат фенолни соединенија, флавоноли и аскорбинска киселина, кои делуваат како моќни природни антиоксиданти.
Здравствени придобивки од конзумирањето мушмула
Покрај веќе споменатите здравствени придобивки, можете да ги користите и од следниве причини:
Тие се богати со антиоксиданси
Плодот од мушмула е богат со полифенолни соединенија, особено фенолни киселини, кои обезбедуваат силни антиоксидантни својства. Храната збогатена со овие соединенија е поврзана со намален ризик од хронични состојби како што се атеросклероза и дијабетес.
Содржи антиинфламаторни и антибактериски својства
Mушмулите содржат галска киселина, полифенол познат по своите антиинфламаторни ефекти, што може да помогне да се намали складирањето на маснотии кај дебели лица. Исто така, нивните антибактериски својства можат да делуваат на бактериите поврзани со храната.
Тие се пријатели на имунитетот
Минералите како што се калциум, калиум, магнезиум и железо, кои сепак ги има во изобилство во мушмулата, го поддржуваат здравјето на имунитетот.
Тие го поддржуваат здравјето на цревата
Високата содржина на пектин го промовира здравјето на дигестивниот систем со намалување на нивото на холестерол, спречување на запек и стимулирање на активноста на дебелото црево. Антивоспалителните ефекти на ова моќно овошје дополнително го поддржуваат здравиот дигестивен систем.
Корисни за нивото на шеќер во крвта
Полифенолите во мушмулите, вклучувајќи ги фенолните киселини и флавоноидите, можат да помогнат во инхибирањето на ензимите, кои играат значајна улога во метаболизмот на јаглени хидрати. Сето ова го прави ова мало овошје слично на круша потенцијално корисно за регулирање на нивото на шеќер во крвта.