Голема санта мраз се откина од ледениот гребен Брунт на Антарктикот

Голема санта мраз го откорна ледениот гребен Брунт на Антарктикот, соопшти британската истражувачка организација Антарктичко истражување (БАС).

Ледениот брег, со големина од 380 квадратни километри, пукна во понеделникот неколку недели откако се отвори пукнатина долга 14 километри во мразот.

Во соопштението, БАС посочува дека настанот не е поврзан со климатските промени.

- Реклама -