Поголеми количини на фолна киселина од зелена салата, спанаќ, аспарагус, цвекло, зелка, магдонос, кељ, брокула, карфиол и леќа може да го намали ризикот од рак на дебелото црево.
Зголемена доза на внесување на фолна киселина може да го намали ризикот од рак на дебелото црево според истражувањето од American Cancer Societyja, спроведена на 99.523 луѓе.
Зеленукот кој најмногу ги штити цревата:
Спанаќот е рудник на витаминот Ц и бета-каротин, важен антиоксидант кој има важна улога во намалувањето на количината на штетните слободни радикали во организмот.
Брокулата содржи супстанци кои го успоруваат растот на туморските клетки. Брокулата содржи бетакаротен, витамин Ц и влакна, а сите тие се борци против ракот. Како и другите зелено-листести зеленчуци, брокулата содржи голема количина на калциум.
Карфиолот е многу здрав зеленчук. Содржи многу малку јаглехидрати и калории, и содржи фитонутритиети кои се силни борци за здравјето на луѓето.