Чоколадни топчиња со рум

Ако немате време да правите колачиња, овој рецепт е за вас. Ќе ви бидат потребни вкупно 10 минути да ги подготвите овие топчиња со чоколадо и рум. Можат да стојат во ладилникот со денови, а нивниот вкус да биде се подобар.

Состојки: 

2 јајца

300 грама мелени бисквити

шишенце рум

100 грама суво грозје

200 грама мелени ореви

200 грама чоколадо

две лажици зејтин.

За декорација: 100 грама бела или млечна чоколада (по желба).

Подготовка: Помешајте ги јајцата со мелените ореви, румот, мелените бисквити и сувото грозје, па од оваа маса обликувајте топчиња. Во тенџере сипете две лажици зејтин, додадете чоколадо и кога ќе се растопи, со лажица спуштете ги топчињата и тркалајте ги во чоколадото.

Редете ги на влажен послужавник, а кога ќе се стегне чоколадото, украсете ги топчињата со растопеното бело или млечно чоколадо.

- Реклама -