Уживајте во сочна торта и комбинацијата на јаболка и чоколадо.
Состојки:
4-5 големи јаболка
3 и пол шолји брашно
прстофат сол
кесичка прашок за пециво
шолја шеќер
3 лажички цимет
2 лажици какао
3 јајца
80 мл. масло
100 г. чоколадо, исецкано на коцкички
100 г. исецкани ореви
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 160 степени. Изрендајте ги јаболката.
2. Во сад измешајте ги брашното, солта, прашокот за пециво, шеќерот, какаото и циметот.
3. Во поголем сад измешајте ги изренданите јаболка, изматените масла и јајца. Измешајте го брашното со додатоците, па додадете ги исецканите чоколада и ореви. Мешајте додека состојките не се поврзат.
4. Ставете масло во калап за торта и ставете ја смесата. Печете 60 до 70 минути. Оставете малку да се олади, па по желба прелејте ја тортата со чоколадна глазура.