Кога се зборува за висок процент на вода во храната, најчест пример е краставицата. Со своите 90 проценти вода во неа, совршено го хидрира телото, а воедно е и одличен диуретик кој ефикасно ги отстранува насобраните токсини од телото.
Големото количество вода не е единствената придобивка што можеме да ја добиеме од краставиците, тие содржат и навистина широк спектар на минерали и витамини, влакна и супстанции кои делуваат како антиоксиданти (бета-каротин, лутеин, зеаксантин), но во малку помали количини. Краставицата е извор на калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, цинк, манган, бакар и селен, а содржи витамин Ц, најмногу витамини од групата Б и витамин К. Од наведените минерали, краставиците се најбогати со калиум, кој е важно за мускулната флексибилност и регулирање на крвниот притисок.
А еве и еден одличен рецепт како да ги икористите нејзините придобивки.
Брза чорба со краставици (за 4 лица)
Потребни состојки:
2 свежи краставици
2 компири
2 чешниња лук
1,5 дл солена хопла за готвење
1,5 dl вода
копар
маслиново масло
сол и црн пипер
Совет: Купувајте само краставици кои се цврсти на допир, имаат заоблени рабови и убава зелена боја.
Подготовка:
Краставиците изрендајте ги и кратко пропржете ги на маслиново масло. Додадете ги ситно исечените компири, измешајте и пропржете на силен оган. Потоа додадете го тенко исечениот лук, сол и бибер. Истурете вода и варете. Кога компирот е речиси готов, додадете го кремот за готвење во садот и оставете го да се вари уште неколку минути. На крајот додадете ситно сечкан копар.