Неочекувана мешавина на два популарни слатки дава проверено добар специјалитет што радо би го подготвиле.
Состојки:
3 пудинзи од ванила
1 л. млеко со шеќер по вкус за пудинг
4 јајца
1 дл. масло
1/2 кг. кора за баклава
1/2 кг. шеќер
Подготовка:
Сварете пудинг со млеко и засладете го по вкус. Оставете го да се олади.
Изматете јајца со 4 лажици шеќер, додадете масло.
Редете ги корите една преку друга и секоја мачкајте ја со заматените јајца.
Така наредете 5 кори. На петтата кора ставете пудинг по долгата страна и свртете ја во ролат.
Од сите кори можете да направите 3 ролати, зависно од дебелината на кората. Нека бидат 4, доколку корите се исклучително тенки. Испечете ги ролатите, но внимавајте да не се испечат – би требало само малку да пожолтат. Оставете ја печената баклава да се олади. Направете шербет од шеќер и 2 чаши вода. Оставете да врие уште 2-3 минути. Прелејте преку баклавата и оставете да се олади.