Супер намирници за здраво и силно срце

Постојат различни типови на срцеви заболувања, но најраспространета е коронарната артериска болест, која може да доведе до срцев удар. Добрата вест е дека одредени прехранбени продукти имаат моќ да го зајакнат срцето и да го намалат ризикот од развој на кардиоваскуларни болести.

Исхраната и животниот стил како основа за здраво срце
Промената на животниот стил, а особено начинот на исхрана, може значително да влијае на спречување и третман на срцеви заболувања. Следниве намирници, познати како суперхрана, имаат потенцијал да го одржат вашето срце здраво и да го намалат ризикот од сериозни кардиоваскуларни компликации.
Бобинки
Бобинките, како што се боровинките, јагодите и малините, се богати со антиоксиданти и полифеноли кои се клучни за намалување на ризикот од срцеви заболувања. Овие плодови содржат растителни хемикалии кои го штитат срцето, особено преку неутрализација на оксидираниот ЛДЛ холестерол. Ова помага да се спречи создавањето на наслаги во артериите, кои се главни виновници за срцевите напади и други срцеви заболувања.
Авокадо
Авокадото е природен извор на здрави масти, вклучувајќи ги мононезаситените масти, кои се од витално значење за здраво срце. Покрај тоа, авокадото е богато со влакна, калиум и магнезиум, кои се важни хранливи материи за оптимално функционирање на кардиоваскуларниот систем. Редовното консумирање авокадо може да помогне во регулирање на крвниот притисок и одржување на здрав баланс на холестеролот.
Темно чоколадо
Темното чоколадо, иако често сметано за десерт, има бројни здравствени придобивки за срцето. Содржи флаваноли, тип на флавоноид кој помага во заштитата на кардиоваскуларниот систем, го намалува крвниот притисок и го подобрува здравјето на крвните садови. Истражувањата покажуваат дека умереното консумирање темно чоколадо, кое содржи најмалку 70% какао, може да го намали ризикот од коронарни заболувања, мозочни удари и дијабетес.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови, особено оревите, се значаен извор на омега-3 масни киселини и други хранливи материи кои придонесуваат за здравјето на срцето. Консумирањето јаткасти плодови е поврзано со подобрување на артериското здравје, намалување на ризикот од згрутчување на крвта, регулирање на крвниот притисок и намалување на воспаленијата што можат да доведат до кардиоваскуларни болести.
Домати
Доматите се вистинска ризница на витамини и минерали, вклучувајќи калиум, влакна, витамин Ц и ликопен. Ликопенот е силен антиоксиданс кој може да помогне во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања. Студиите покажуваат дека луѓето со високо ниво на ликопен во крвта имаат 14% помал ризик од развој на кардиоваскуларни болести. Покрај тоа, редовното консумирање домати може да помогне во регулирање на нивото на холестерол.
Масна риба
Масните риби како лосос, скуша и сардина се богати со омега-3 масни киселини, кои играат клучна улога во одржување на здраво срце. Овие масни киселини го намалуваат крвниот притисок, го регулираат срцевиот ритам и помагаат во намалување на нивото на триглицериди. Јадењето риба најмалку двапати неделно може да го намали ризикот од развој на сериозни срцеви заболувања.
Вклучувањето на овие намирници во вашата секојдневна исхрана може да има големо влијание врз здравјето на срцето и превенцијата на кардиоваскуларните болести. Одржувањето на здрав начин на живот, заедно со урамнотежена исхрана е клучот за долготрајна заштита на срцето.

Извор