Рецепт за домашни кнедли со сливи кои успеваат секој пат

Има ли нешто подобро од кнедли со сливи? Неодолив десерт многумина ги потсетува на детството, а со овој рецепт секој пат ќе излегува одлично.

Кнедлите со сливи се еден од оние десерти кои се совршени за летните денови. Ако имате сливи и не знаете како да ги користите, правењето кнедли е совршена идеја. На интернет кружат многу рецепти за ова јадење, а најмногу нивниот успех се одразува на вкусот на тестото. Издвоивме една за која мислиме дека одлично функционира секој пат – дури и ако никогаш претходно не сте ја пробале. Доброто е што можете да направите повеќе и да ги чувате во градите за деновите кога ќе се разбудите и ќе јадете нешто слатко!

Состојки:
300 грама обично брашно
100 грама путер
1 килограм компири
1 големо јајце
1 лажичка сол
6 лажички бел шеќер
20 помали сливи
1 лажичка цимет во прав
6 лажици презла
1 кесичка ванилин шеќер

Подготовка

1.Измијте ги и исушете ги сливите. Исечете ги на половина и извадете ги семките. Во сад ставете ги половините од сливите и посипете ги со шеќер во прав. Промешајте и оставете го на страна.

2.Измијте ги компирите и ставете ги во поголемо тенџере. Додадете вода и сол и оставете да се готви додека не омекне проверете со чепкалка за заби.

3.Во тавче растопете го путерот. Додадете ја презлата и варете неколку минути на тивок оган, додека презлата не добие златно кафеава боја. Во нелеплива тава растопете го путерот, а потоа додадете ги презла и пропржете на тивок оган. Промешајте го гранулираниот шеќер и оставете го целосно да се излади. Ставете на страна.

4.Кога сварените компири целосно ќе се изладат, отстранете ја кората и исечете ги на мали парчиња. Додадете јајца, сол, брашно, гриз и убаво измешајте. Тестото ќе биде лепливо, но хомогено, а ако тестото е премногу влажно, додадете една лажица брашно. Тестото развлечете го на добро набрашнета површина и исечете го на 20 квадрати.

5.Ставете по една слива (или половина од неа) на секој квадрат тесто, свиткајте ги краевите од тестото врз сливата и со рацете формирајте кнедли. Ставете ги на набрашнета површина. Потоа додадете вода во тенџере со средна големина, додадете прстофат сол и една лажица масло. Оставете да зоврие на силен оган.

6.Почекајте кнедлите да испливаат, па оставете ги уште пет минути. Извадете ги  и ставете ги во сад или веднаш во презла.

7.Посипете ги кнедлите со пржена презла и послужете ги додека се топли.

- Реклама -