РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ-Кремаст и освежителен: Направете чизкејк од банана и путер од кикирики

Без разлика дали го подготвувате за семејна вечера, роденден или само за ваше задоволство, овој чизкејк ќе ве освои уште на првиот залак.

Дали барате десерт кој комбинира кремаста текстура, богат вкус и леснотија на подготовка? Вие сте на вистинското место! Чизкејкот со банана и путер од кикирики е совршена комбинација од слатки и солени ноти, со нотка на вкус на егзотичен овошје. Овој десерт е вистинско уживање за сите љубители на кикиритки и банани, а неговата кремаста структура и богатата арома го прават идеален избор за секоја пригода. Без разлика дали го подготвувате за семејна вечера, роденден или само за ваше задоволство, овој чизкејк ќе ве освои уште на првиот залак. Рецептот го сподели блогерот за храна @allasyummyfood. Уживајте!

Состојки:

За основата:

180 гр мелени бисквити
30 гр путер, стопен

За фил со крем сирење:

375 гр крем сирење
125 гр шеќер
125 g мазен путер од кикирики
1 лажичка екстракт од ванила
3 големи јајца
60 гр шлаг
За слојот од карамела:

125 гр шеќер
6 лажици путер, исечени на коцки
60 гр крем за готвење
За декорација:

2 банани, исечени
30 гр сечкани кикирики
карамел сос

Подготовка: Загрејте ја рерната на 160°C. Во сад измешајте ги мелените бисквити и стопениот путер. Смесата притиснете ја на дното на тавата и печете 10 минути, а потоа оставете да се излади. Во голем сад изматете крем сирење и шеќер додека не се изедначи. Додадете ги путерот од кикирики и екстрактот од ванила, мешајте додека убаво не се соедини. Додадете ги јајцата едно по едно, матејќи по секое додавање. Измешајте го шлагот. Филот прелијте го со изладената кора. Печете 50-60 минути или додека не се стегне. Оставете да се излади на собна температура, а потоа ставете го во фрижидер најмалку 4 часа или преку ноќ.

Во тенџере на средна температура растопете го шеќерот со постојано мешање додека не добие златно кафеава боја. Додадете путер, мешајте додека не се стопи. Полека додадете го шлагот, мешајте додека не се изедначи. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади. Карамелот прелијте го со изладениот крем, рамномерно распоредете го. Ставете во фрижидер 30 минути. Врз колачот наредете ги парчињата банана. Посипете со сечкани кикирики. Пред послужување прелијте го со сос од карамела.

- Реклама -