МУСАКА ОД ЦЕЛЕР: Малку поинаков рецепт без маана, а ќе ве држи сити долго

Потребно е:

2 мали корени целер
3 големи компири
500 гр мелено месо
3 јајца
1 главица кромид
половина праз половината
1 чешне лук
1 павлака
чаша млеко
сол
бибер
зачин

Подготовка:

Исчистениот целер сварете го во посолена вода и исечкајте го на тенки кругови. На масло пропржете сечкан кромид и праз, па додадете мелено месо. Продолжете со пржење 5 минути, а потоа додадете го лукот и тргнете го од оган. Зачинете со сол и бибер. Зачинете го садот по вкус. Наредете ред целер во плех обложен со хартија за печење, па ред фил од месо, ред компири и ред фил. Постапката повторете ја додека не останете без материјал. Завршете со парчиња целер. Печете ја мусаката околу 20 минути, во рерна загреана на 180 степени. Одделно изматете ги јајцата, павлаката и месото. Отстранете ја мусаката и прелијте ја со подготвената смеса. Вратете ја во рерна и печете уште 15 минути, додека не порумени. Добар апетит!

- Реклама -