Путерот со канабис, или путер од канабис, најчeстиот начини за правење едиблс. Путерот е идеален медиум за инфузија на канабис бидејќи е вкусен, во многу различни рецепти се употребува, а THC треба да се врзува за молекулите на маснотиите, кои ги има во изобилство во путерот (како и маслата како кокосово, маслиново и растително масло).
Процесот на инфузија трае неколку часа, но тоа е лесно да се направи и овој рецепт ќе им покаже на почетниците како да го направат тоа.
Како и со сите јадења, почнете ниско и одете бавно: Откако ќе направите храна со ваков путер, прво пробајте малку, почекајте 45-60 минути за да започнат ефектите и имајте повеќе само ако сакате посилни ефекти.
]Откако ќе направите путер со канабис, можете да го користите тој путер за да направите печива или едноставно да намачкате на тост или друга храна. Луѓето најчесто користат канапутер за да направат браунис од трева, колачиња и колачи.
Можете да го користите целиот канапутер во рецепт, половина канапутер и половина обичен путер, или некој друг сооднос на обичен со канапутер за поблаги ефекти.
Канабисот мора прво да се декарбоксилира за правилно да се внесе со путер. Овој процес го претвора соединението THCA во растението во познатото THC, активирајќи го психоактивниот потенцијал на растението во вашите јадења.
Потребна е топлина за декарбоксилација. Кога ќе ставите пламен во џоинтот, таа топлина го декарбоксилира растителниот материјал, претворајќи го THCA во THC, што потоа ќе ве „надува“. За канапутерот, декарбоксилацијата се врши со загревање на канабисот на ниска температура во рерна пред да се додаде во путерот.
Забележете дека домашните јадења тешко се дозираат точно. Овој водич ќе ви даде неколку совети за дозирање, но сите готвачи за канабис сами треба да бидат свесни дека е тешко да се гарантира моќноста или хомогеноста на серија јадења.
Правењето канапутер е евтино, лесно и бара само неколку производи (плус малку време и трпение). Имајте на ум дека путерот лесно гори, затоа внимателно внимавајте на путерот од канабис додека се готви.
Потребни ви се:
- тава за печење
- хартија за печење
- Печка
- Тенџере, лонец, двоен котел или бавен шпорет
- Мрежста цедилка или газа
- Сад за канапутер
- Мелница за канабис (опционално)
- Состојки
- несолен путер (околу 150г е доволно, вие си бирате колку)
- 1 чаша мелен канабис (7-10 грама), декарбоксилиран
Основен рецепт за канапутер
Здробете го канабисот. Загрејте ја рерната на 120ºС. Ставете хартија за печење на тавата и ставете го лабаво здробениот канабис врз него. Загрејте во рерна 30-40 минути. Нежно измешајте ги пупките на секои 10-15 минути за да се изложат сите страни на пупките. (Постариот, посув канабис пократко се пече.)
Имајте на ум дека сè што е доволно мало за да се вклопи низ мрежестото цедилка или газа ќе заврши во вашиот готов производ, затоа внимавајте да не ја мелете тревата во ситен прав.
Растопете го путерот. На тивок оган, стопете 1 чаша путер во тенџере. Додадете 1 шолја вода, која ќе помогне да се регулира температурата и да се спречи печење на путерот.
Откако путерот целосно ќе се стопи, додадете го канабисот.
Се динста на тивок оган, 50 и 90ºC(не смеете да ја надминете оваа бројка или може да ги изгорите канабиноидите). Гответе ја смесата 2-3 часа со повремено мешање. Смесата никогаш не треба целосно да зоврие.
Над тегла ставете мрежеста цедалка или крпа(газа) и прелијте ја смесата со путер/канабис низ неа. Отфрлете го растителниот материјал. Совет: Кога правите канапутер, хлорофилот од канабисот може да ви навлезе во самиот путер и да го промени вкусот на порастителен. Ова не е ништо страшно меѓутоа ако сакате да го извадите хлорофилот можете смесата да ја оставите на сонце некое време.
Ставете ја теглата со путер во фрижидер и оставете ја да се зацврсти пред употреба, идеално преку ноќ или барем неколку часа. Ако на дното од теглата се формира вишок вода, извадете го цврстиот путер со нож и исцедете ја водата.
Зошто декарбоксилацијата е неопходна за правење канапутер
Пред да направите путер од канабис, треба да го декарбоксилирате или „декарбоксирате“, цветот канабис. Прескокнувањето на овој чекор ќе резултира со путер кој има малку или никакви ефекти од канабисот.
Како што споменавме погоре, декарбоксилацијата го претвора THCA во THC користејќи топлина, што ќе му овозможи на путерот да има THC и да даде еуфорични ефекти.
Некои рецепти бараат да се стави канабис директно во врел путер, но претходното декарбинирање ќе го направи вашиот канапутер поефективен. Поради оваа причина, препорачуваме прво да се дакаронизира во рерна.
Зошто е тешко да се пресмета дозата
Многу варијабли се во игра кога се внесува путер со трева, и нема точна наука или формула за тоа. Канапутерот може да биде тешко да се дозира бидејќи неговата моќ зависи од неколку фактори:
Потенцијата на употребениот канабис
Колку долго го загревате при инфузија
Температура додека се влева
Овие варијабли тешко се мерат и не мора да имаат лесни корелации: канабисот со 23% THC не е нужно 5% посилен од канабисот со 17% THC; загревањето канапутер два часа наместо еден не мора да го прави двојно појак; и загревањето на 60 наместо 70 степени целизусови нема да го направи посилно.
На крајот на денот, тешко е да се знае точно колку се моќни вашите домашни јадења без да пробате мала количина. За да ја тестирате нивната моќ, обидете се да намачкате ¼ или ½ лажичка на закуска и видете како таа доза влијае на вас по еден час. Потоа соодветно намалете ја или зголемете ја дозата.
Потоа можете да ја користите оваа персонализирана доза како основна линија за рецепти. Ако правите голема количина храна, помножете ја вашата персонализирана доза со бројот на „колачиња“.
Сооднос канабис и путер: Како да го направите канабисот поблаг или појак
Кога правите путер од плевел, препорачуваме сооднос 1:1 на канабис и путер: нашиот рецепт погоре бара 1 чаша путер со 1 чаша канабис.
Меѓутоа, ако вашиот путер од трева е премногу силен, секогаш можете да користите обичен путер покрај канапутерот ако сакате поблаги ефекти. На пример, ако некој рецепт бара 1/2 шолја путер, можете да користите 1/4 шолја канапутер и 1/4 чаша обичен путер.