Висок крвен притисок – Тивок, а опасен непријател на здравјето

Хипертензијата или високиот крвен притисок е тивка, подмолна болест која може да нема никакви симптоми со години. Тоа е главниот фактор на ризик за кардиоваскуларни заболувања. За да се открие навреме потребно е правилно и редовно да се мери притисокот.

Високиот крвен притисок не мора да има симптоми
Нормалната вредност на крвниот притисок е 120/80 mmHg, а со возраста вредноста се зголемува поради стареењето, а потоа горната вредност на нормалниот притисок е 140/90 mmHg. Високиот крвен притисок е исклучително опасен и кај некои луѓе може да не покажува никакви симптоми. Сепак, понекогаш многу рано, пациентите со висок крвен притисок чувствуваат некои од симптомите на хипертензија, како што се болка и притисок во главата, црвенило на лицето, замор, гадење, анксиозност, палпитации, визуелни нарушувања, зуење во ушите или крварење од носот.
Се проценува дека во светот 33% од возрасната популација на возраст од 30-79 години има хипертензија. Ефективното управување со хипертензијата го намалува ризикот од срцев удар и мозочен удар, како и откажување на бубрезите.
Како да се намали крвниот притисок?
Добрата вест е дека постојат начини да се намали ризикот од висок крвен притисок. Така, пред сè е неопходно да се намали внесот на сол. Солта е многу опасна, а често ја има во многу скриени намирници и производи како што е на пример кечапот.
Покрај тоа, треба да се јаде урамнотежена исхрана и да се елиминира одредена храна. Исто така, важно е да престанете да пушите, како и да избегнувате прекумерно консумирање алкохол. Вежбањето и воопшто секоја физичка активност е одлична за целото тело, а ќе влијае и на намалување на крвниот притисок и одржување на нормална телесна тежина. Исто така, важно е редовно да се проверуваат повремено вредностите на крвниот притисок.
На притисокот влијаат многу работи, особено исхраната. А овие се неколку намирници кои не треба да ги консумирате доколку сакате да имате нормален крвен притисок.
Замрзната пица
Замрзнатата пица е крајно неблагодарна за вашиот крвен притисок. Комбинацијата на состојки во замрзнатите пици е доста богата со шеќер, заситени масти и натриум. Исто така, за да го задржат вкусот откако пицата ќе се испече, а потоа ќе се замрзне, производителите покрај сол користат и разни конзерванси. Односно сè што не треба да јадете воопшто ако се грижите за крвниот притисок.
Кисели краставички
Киселите краставички обично немаат многу калории и масти и се полни со витамини, но се полни и со сол. За конзервирање и кисела храна потребна е голема количина сол, па се наведува дека една мала кисела краставица содржи околу 448 милиграми натриум. Постојат опции со помалку сол, но ако сте загрижени за крвниот притисок, не би било лоша идеја да ја намалите количината на кисели краставички во вашата исхрана или целосно да ги елиминирате.
Супи од кеса
Супите од кесичка се евтини, лесни за подготовка и вкусни. Сепак, тие се богати со натриум, што значи дека можат да го подигнат вашиот крвен притисок. Едно пакување супа од домати има 1.110 милиграми натриум, додека супата од пилешко и зеленчук може да има дури 2.140 милиграми. Инаку, препорачаната количина на натриум дневно е од 1.500 до 2.300 милиграми, во зависност од тежината на човекот, па затоа е многу подобро да се исклучи супата од кесичка и да се зготви домашна супа.
Шеќер
Заедно со солта, шеќерот е исто така доста проблематичен за крвниот притисок. Индиректно, прекумерната потрошувачка на шеќер, особено во газираните пијалоци, може да доведе до прекумерна тежина. Дебелите луѓе имаат поголеми шанси да добијат висок крвен притисок. Поради оваа причина, најдобро би било да го исфрлите шеќерот од вашата секојдневна исхрана.
Алкохол
Кратко и јасно – прекумерното консумирање алкохол го зголемува крвниот притисок. Освен тоа, алкохолот може да ја намали и ефикасноста на лековите за крвен притисок, а содржи и многу шеќер и калории. Значи, не е навистина мудро да пиете алкохол ако се грижите за вашето здравје.
Сподели ја веста:

Извор