Печени компири со зеленчук како салата или прилог: Вкусен и зачинет оброк за сечиј вкус

Можете да го комбинирате како што сакате.

Компирите се една од нашите омилени јадења. Може да се подготви во разни форми, а највкусен е кога е зачинет.

Кога компирот се подготвува во рерна, заедно со други зеленчуци и зачини, тогаш тоа не може да биде лош рецепт.

Состојки за печени компири со зеленчук:

-450 гр. црвен компир

-200 гр. боранија

-3 чешњина лук

-3 моркови

-3 лажици маслиново масло

-1 лажица оригано

-1 лажица рузмарин

-сол,бибер

Подготовка на печени компири со зеленчук:
Прво добро загрејте ја рерната.Исечете ги компирите на еднакви делови, по ваша желба, иако средните парчиња се подобри, а потоа ставете сè во поголем сад. Излупете го морковот и исечете го по должина, во саканата големина. Боранијата кратко сварете ја и додадете ја во садот.Додадете го маслиново масло и сите зачини освен лукот, па добро измешајте.

Смесата ставете ја на плех што сте го намачкале со малку масло. Печете кратко, околу 10 минути на 200 степени, извадете го плехот и врз зеленчукот посипете ситно исечкани чешниња лук. Ставете го повторно во рерна и печете додека не омекне целиот зеленчук, можете да проверите дали го прободувате со вилушка.

Готовиот зеленчук послужете го топол, а можете да го јадете како салата или како прилог со малку месо.

- Реклама -