Сè уште има портокали на пазарот, па можете да ги искористите за да си направите вкусна торта со ова тропско овошје во основата.
Состојки:
За подготовка на кора:
1 шолја масло
1 шолја кисела вода
400г. брашно
прашок за пециво
100г. шеќер
За подготовка на фил:
4-5 портокали
0,5 л. вода
350г. шеќер
2 пудинзи од ванила
4 лажици густин
Маргарин
Подготовка:
Од сите состојки потребни за тестото изматете меко тесто. Испечете 4 кори.
Излупете ги портокалите, сварете ги во половина литар вода, почекајте да се изладат и ситно сечкајте ги.
Во водата каде ги варевте портокалите сварете ги пудинзите до 350g шеќер и 4 лажици густин.
Кога филот ќе се излади, додајте неколку лажички растопен маргарин. Врз секоја кора прелејте подебел слој од филот и финиширајте со растопено посно чоколадо.