Како изгледа една шолја чај во светот?

Можеби мислите дека чајот е ист насекаде.

Но, идејата за тоа како правилно да го подготвите, да го послужите, па дури и го пиете, е многу различна.

Да се напиеме една шолја чај, низ целиот свет.

Јапонија

Чајот е направен од мелени листови на висок квалитет на зелен чај.

Индија

Чајот се вика “Дарџилинг”. Состојката се одгледува во планинскиот дел на Индија, во Хималаите.

Велика Британија

Британците сакаат да додаваат млеко во чајот.

Турција

Чајот се служи во мали стаклени чаши со парчиња шеќер. Вакви можете да пробате во Старата скопска чаршија.

Тибет

Тибетскиот чај се подготвува со млеко, малку путер и сол. Има горчлив вкус.

Мароко

Постојат многу обожаватели на пиење зелен чај со нане.

Хонг Конг

Во чајот додаваат кондензирано млеко и го служат ладен или со коцки мраз.

Тајван

Овој чај се служи и топол и ладен.

Прочитајте и:  Заборавете на лековите: Ова се 5 магични чаеви кои засекогаш ќе ви ги решат дигестивните проблеми

САД

Шеќер и лимон. За нежност додаваат сода.

Русија

Вкусен чај – црн и силен.

Пакистан

Чај „Масала” се подготвува со зачини и путер.

Тајланд

Подготвен од различни тајландски билки, млеко и мраз.

Кина

“Puer”. Тој се служи во форма на коцки или густи топки.

Египет

Чај од хибискус.

Монголија

Во Монголија чајот се подготвува во метална тава со млеко и сол.

Аргентина

Аргентинците сакаат чај, богат со витамини и антиоксиданси.

Јужна Африка

rooibos – светло црвен, со благ и сладок вкус.

Мавританија

Мавританскиот чај се пие во три чаши – од солени до слатки.

Малезија

Пенаст црн чај со шеќер и млеко. Се пие студен како замена за десерт.

Кувајт

Во Кувајт, се пие црн чај со кардамон и шафран.

Катар

Во оваа земја, варат чај со млеко и шеќерна трска.

- Реклама -