Сите ние имаме омилено овошје, зеленчук или зачин, но повеќето од нас веројатно не знаат од каде доаѓаат или како нивните стебла изгледаат. Од таа причина составивме листа од 22 вкусни овошја, зеленчуци и зачини на кои можете да видите како тие се одгледуваат.
Сигурни сме дека сте знаеле за некои видови од оваа храна како се одгледува, но дали сте знаеле дека јадеме и различни делови од растенијата, а не само нивните плодови? Циметот-кората, кикириките-корења, каперси-пупки, сусамот и бананите сите доаѓаат од различни делови од нивните стебла и сите се многу вкусни.
Многу од овие растенија се само еден подвид од поголема категорија на растенија кои не можеме да ги јадеме. Видот на банана кои се наоѓаат во супермаркетите се само мал број од сите постоечки видови, од кои повеќето не можат да се јадат, бидејќи се полни со тешки семиња.
Знаењето од каде потекнува храната која ја јадеме е важно, бидејќи ни овозможува да направиме пообразовен и поправилен избор за она што го јадеме. Дознавањето дека кивито расте на лозата, веројатно нема да направи разлика дали некој ќе го јаде или не, но тоа ќе го збогати нашето разбирање за светот и брзо ќе се развие интерес за тоа како и од кого храната се одгледува.
1. Какао
2. Кикирики
3. Цимет
4. Ванила
5. Ананас
6. Киви
7. Црн пипер
8. Бадем
9. Авокадо
10. Карамбола
11. Сусам семки
12. Кафе
13. Манго
14. Кашу
15. Шафран
16. Каперси
17. Персимон
18. Прокељ
19. Артичока
20. Чајно дрво
21. Ф’стак
22. Калинка