Деновиве термометрите ќе покажат температури повисоки од 30°С. Во такви денови, важно е да внимавате да не поминувате премногу време на отворено, да немате многу ненадејни премини од климатизирана просторија на надворешна температура, како и да се заштитите од силната сончева светлина. Никогаш не оставајте деца и домашни миленици во автомобили, правете ги собите во домот што е можно поудобни и носете лесна облека од природни материјали. Важно е да останете хидрирани, односно да внесувате доволно течности. Иако водата е секогаш најдобриот избор, ние ги губиме електролитите со потење на топлина, па водата нема да биде најдобриот начин да ги замениме.
Препорачаниот дневен внес на течности зависи од повеќе фактори, како што се телесната тежина, возраста и нивото на физичка активност. Потребата за внес на течности може да се задоволи, освен со вода, со цедени или ладно цедени сокови од овошје и зеленчук, бистри супи, незасладени топли и ладни чаеви, негазирани пијалаци без шеќер или млеко.
Пијте редовно негазирана вода и нискокалорични пијалаци без кофеин, алкохол и шеќер за да не предизвикаат поголема дехидрација. Можете да се освежите со топење на коцка мраз или две во устата. Избегнувајте дехидрација од топлината со пиење разреден сок, како лимонада, на секои 1-2 часа за возрасни и 1-2 лажици или голтка вода за деца на секои 15-20 минути. Не чекајте чувството на жед да го зголеми внесот на течности, особено кај постарите луѓе кои имаат послабо чувство на жед.
Лимонадата е класика, но има многу избори кога станува збор за чаеви, сокови и вода со вкус. Со додавање на свежи билки во соковите од лимон, портокал и грејпфрут, можете да добиете одличен освежителен пијалак. Босилекот, нането, маточината и во помали количини мајчина душица најдобро одговараат со сокови од цитрус. Овие билки можете да ги додадете во пијалакот пред да ги послужите, да ги изблендирате во блендер со одбрано овошје или да ги користите за да подготвите едноставен шеќерен сируп кој се додава во пијалаците како засладувач.
Во домашните ледени коктели, можете да вклучите и добро изладени чаеви, како зелен и црн, како и билни чаеви од нане и хибискус. Најлесно е да ги прелиете билките со ладна вода, да отстои еден ден во фрижидер, да додадете малку лимон и да ја пиете како вода со вкус.
Почесто јадете мали, течни оброци. Избегнувајте храна премногу богата со протеини. Ладните супи се одличен избор. Изберете летна храна за нив. Доматот, краставицата, биберот, зелениот лиснат зеленчук, лубеницата, дињата и праската се богати со вода, витамини и минерали и на тој начин се идеален летен оброк.
Напиток од лимета и краставица
Состојки: 700 ml минерална вода, 1/4 шолја свеж сок од лимета, тенко сечкана свежа краставица
ПОДГОТОВКА: Во стаклен бокал измешајте ги минералната вода, сокот од лимета и краставицата. Послужете со мраз.
Лимонада со босилек
Состојки: шолја шеќер, шолја свежи листови босилек и уште малку за украсување, 8 шолји лимонада, 1 и 1/2 чаши вода
ПОДГОТОВКА: Во тенџере на најмал оган зовријте вода и шеќер. Гответе без мешање додека шеќерот не се раствори и смесата малку се згусне, околу пет минути. Се трга од оган, се додава босилекот и се лади на собна температура. Се цеди во тегла и се додава 2-3 лажици сируп во секоја чаша и се додава лимонадата. Украсете со босилек. Остатокот од сирупот можете да го чувате во фрижидер до две недели.
Освежителна лубеница
Состојки: 4 чаши парчиња лубеница, 1 и 1/2 чаши лимонада, 1/2 шолја свежо нане
ПОДГОТОВКА: Во миксер измешајте ги лубеницата и лимонадата. Исцедете го по желба. Промешајте во нане и послужете со мраз.
Ледена боровинка
Состојки: 1, 1/2 шолја боровинки, 1 шолја лимонада, 1/2 шолја листови свежо нане и малку за украсување, 1/4 шолја шеќер во прав
ПОДГОТОВКА: Боровинките, лимонадата, нането, шеќерот и 3 шолји мраз измешајте ги во блендер додека не добиете изедначена смеса. Украсете со гранчиња нане.
Напиток со праска, лимон и нане
Состојки: 4 праски исечени на кришки, сок од 2 лимони, 1 лимон исечен на парчиња, грст листови свежо нане, 2 лажици мед, 1,5 литри вода
ПОДГОТОВКА: Излупете ги и исечете ги праските на кришки, прелијте ги со сок од лимон и мед и оставете ги да отстојат. Лимонот исечкајте го на парчиња, додадете го во стаклена стомна, додадете вода, листовите свежо нане и парчиња праска. Се лади во фрижидер и се сервира.