Вкусни мафини со суво грозје и кикирики

1. Неколку часа пред да се прават мафините, сувото грозје се става во вода да го покрие, во подлабока чинија.

2. Му се додава ликерот и ванилата, се промешува и се остава да набубри.

3. Маргаринот, путерот од кикирики и шеќерот се матат први.

4. Потоа се додаваат едно по едно јајцата и после секое се мати.

5. Потоа се додава јогуртот.

6. Се проматува уште еднаш, па се додава брашно, пециво и густин.

7. После нив се додаваат набубреното суво грозје и кикириките.

8. Се мати со миксер се, да се соедини.

9. Калапот за мафини се намаслува и во него се редат корпиња за мафини.

10. Корпињата се полнат до пола со смесата. Одозгора се посипуваат малку со мешавина од мелени кикирики и ореви (по желба).

11. Се печат на 180 степени во слабо загреана рерна 15-20 минути.

12. Проверуваме со чепкалка дали се испечени.

13. Се ладат пред да се послужат. На здравје!

- Реклама -