Лесно јадење со месо: италијански полнети тиквички

Со мешавина од италијански зачин и сос збогатен со бело вино, полнетите тиквички добиваат уникатен  вкус.

, Image: 36575245, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in France. Not available for license and invoicing to customers located in Italy. Not available for license and invoicing to customers located in Belgium., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Состојки:

главица кромид

лажичка оригано

400 г. мешано мелено месо

сол и бибер

2 поголеми тркалезни тикви

2 главици лук

1,5 дл. суво вело вино

800 г. излупен домат

2 ловорови лисја

2 лажици маслиново масло

Подготовка:

Излупете го кромидот, па исецкајте го на коцки, помешајте со оригано и месо и побиберете. Измијте ги тиквичките, исечете ги во должина на половина и издлабнете ги. Она што било во средината исецкајте го и додадете го во месото, па со тоа наполнете ги тиквичките. Лукот излупете го и исецкајте го ситно. Помешајте вино и домат, додадете лук и ловор, зачинете и исипете во подмачкана тепсија.

Потоа наредете ги тиквичките и попрскајте со маслоново масло. Печете во рерна на 180 степени. Запечените тиквички посипете ги со пармезан и босилек и сервирајте ги со сос.

- Реклама -