Чоколадна торта со јаболка

Уживајте во сочна торта и комбинацијата на јаболка и чоколадо.
Состојки:

4-5 големи јаболка

3 и пол шолји брашно

прстофат сол

кесичка прашок за пециво

шолја шеќер

3 лажички цимет

2 лажици какао

3 јајца

80 мл. масло

100 г. чоколадо, исецкано на коцкички

100 г. исецкани ореви

Подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 160 степени. Изрендајте ги јаболката.

2. Во сад измешајте ги брашното, солта, прашокот за пециво, шеќерот, какаото и циметот.

3. Во поголем сад измешајте ги изренданите јаболка, изматените масла и јајца. Измешајте го брашното со додатоците, па додадете ги исецканите чоколада и ореви. Мешајте додека состојките не се поврзат.

4. Ставете масло во калап за торта и ставете ја смесата. Печете 60 до 70 минути. Оставете малку да се олади, па по желба прелејте ја тортата со чоколадна глазура.

- Реклама -