Toрта од киви со крем од јогурт

Лесната торта од киви има прекрасна декорација од бадеми и мед.

Состојки:

За тесто

200 г. бисквити

76 г. путер

За фил

9 листови желатин

4 киви

3 лажици сок од лимон

140 г. шеќер

700 г. полномасен јогурт

За украсување

3 лажици бадеми исецкани на листови

2 лажици мед

2 киви

Подготовка:

Ставете ги бисквитите во пластична кеса и здробете ги со сукало, па ставете ги во чинија и помешајте ги со путер. Смесата истапкајте ја на дното од округлест калап, па оставете ја половина час да се олади во ладилник.

За фил измешајте желатин во студена вода и оставете го да отстои.

Излупете едно киви, исецкајте го на коцки, помешајте со 40 г. шеќер и сок од лимон, па на тивок оган гответе околу четири минути. Компотот од киви оставете го да се олади и во него растворете го исцедениот желатин.

Штом смесата ќе почне да се стега, измешајте го јогуртот изматен со преостанатиот шеќер.

Филот префрлете го во калап, покријте го со фолија и оставете го три часа во ладилник.

Останува уште украсувањето. Бадемот на суво пропржете го во тавче за да добиете златножолта боја. Излупете ги другите киви, исецкајте ги на кругчиња и попрскајте ги со мед. Тортата внимателно извадете ја од калапот, па работ наоколу украсете го со бадем, а одозгора распоредете ги кивите.

- Реклама -