Како да пиете, а да не се опиете?

Се чини дека постои „таен“ метод да се пие алкохол без притоа да се опијаните. Се што треба да направите е да јадете малку квасец пред да се здружите со чашата. Да, сериозно. Вооружете го вашиот стомак со по една супена лажица квасец за секое пиво што планирате да го испиете, и ќе бидете во состојба безбедно да локате цела вечер, без ризикот од тоа да се однесувате како будала.

Crafting A Better Beer

Советот доаѓа од Џим Кош, познат од рекламите за пивскиот бренд Sam Adams. За Esquire, тој изјави дека трикот го научил од негов пријател – професионален пиваџија, кој притоа има и докторат по хемија. Според него, сувиот квасец содржи ензим наречен ADH, кој е способен да ги разложува молекулите на алкохолот на нивните составни елементи – јаглерод, водород и кислород. Истиот процес се случува кога телото го метаболизира алкохолот во црниот дроб. Така, ако дополнително го имате овој ензим и во стомакот кога ќе надојде алкохолот, тој ќе почне да го разложува, пред неговите молекули да бидат апсорбирани во крвотокот, а со тоа и мозокот.

Квасецот ќе помогне да се намали ефектот од алкохолот и ќе го помогне работењето на црниот дроб. Во превод, ќе можете повеќе да пиете.

А ако се прашувате зошто некој би пиел а не би сакал да се опие, еве неколку очигледни примери: деловна прослава со колегите, свадба на ќерката или синот, ваша свадба, прв состанок, ако едноставно уживате во вкусот на алкохолот или за да добиете облог.

На здравје!

- Реклама -