Кралицата на посната празнична трпеза – посна сарма

Денеска готвиме посна сарма.

Состојки:

4 главици кромид со средна големина

2 стапчиња праз

5 средни моркови

Малку магдонос

4 чешниња лук

500g ориз

1 компир

2 главици кисела зелка

Брашно

Вегета

Црвен пипер

Сол и бибер

Подготовка:

Во поголем сад ставете масло со дебелина од 1 прст. На маслото пропржете го кромидот со празот.

Оризот потопете го во вода.

Лукот ситно исечкајте го, морковот, целерот и магдоносот крупно изрендајте ги и додадете ги сите зеленчуци во пропржениот кромид и праз.

Потоа додајте го процедениот ориз и динстајте 10тина минути.

Тргнете ја мешавината од рингла и зачинете, па додадете го изренданиот компир и 1 рамна лажица брашно.

Одвојте ги листовите од зелка и започнете да ги мотате сармите.

Прелијте ги со вода, покријте ги со неколку цели листови зелка и печете.

Најдобро е да ги печете во земјен сад кој ќе го покриете со фолија. Оставете ги сармите 4 часа на 150 степени.

- Реклама -