Тарт со праски

Искористете ја сезоната на ова прекрасно и ароматично овошје и направете освежителен тарт десерт во кој сите ќе уживаат.

Потребни состојки:

4 жолчки од јајце

100 гр шеќер

2 кесички ванилин шеќер

100 гр брашно

пола кесичка прашок за пециво

7 белки од јајце

70 гр путер или масло

250 гр праски

шеќер во прав

Подготовка:

Жолчките од јајце, шеќерот и ванилин шеќер матете ги додека не добиете пенеста смеса. Во брашното ставете го прашокот за пециво. Така подготвеното брашно постепено додајте го смесата од јајца и шеќер. Изматете ги добро белките и на крај полека соединете ги двете смеси.

Мешавината сипете ја во подмачкан и посипен со брашно калап за тарт, а потоа распоредете ги исечените праски по површината и печете околу половина час на 180 степени. На крај печениот тарт посипете го со шеќер во прав.

Добра апетит.

- Реклама -