Таг: Организација на работодавачи (ОРМ)

Текстилниот сектор има неколку барања до новата Влада

0
Падот на побарувачака на текстилните производи во европските земји, а особено во Германија се рефлектира и врз работата на македонските текстилни конфекции, изјави денеска...

Димитров: Македонија станува скапа за производство на текстил

0
Ако до пред извесен период конфекциите бараа работник плус, денеска се соочуваат со недостиг на работа. Државата станува прескапа за европската мода. Ангел Димитров...

Минималната плата со мартовската исплата 20.175 денари, синдикатите бараат усогласување на...

0
Минималната плата што досега изнесуваше 18.000 денари од следниот месец ќе биде повисока за 2.175 денари и годинава бележи пораст од 12.55 проценти. Согласно...

Анализа на ОРМ: Една третина од компаниите ќе прекинат со работа...

0
Порастот на цените на енергијата и до седум пати ги зголемил трошоците на компаниите оваа есен, во споредба со претходната. Најголем предизвик за компаниите...

Минимална плата се зголемува на 18.000 денари, делот од придонесите ќе...

0
Скопје, 7 февруари 2022 (МИА) – Минималната плата ќе биде зголемена на 18.000 денари почнувајќи од март, а државата ќе го субвенционира делот од...

Нема договор за минималната плата, Бизнис конфедерацијата бара зголемувањето да биде...

0
Скопје, 4 февруари 2022 (МИА) – Синдикатите, работодавачите и Владата и денеска не се договорија за зголемувањето на минималната плата. Заеднички е оценето дека...

ССМ утре ќе ја блокира улицата пред ОРМ и Стопанската комора,...

0
Претседателството и Советот на Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ), како највисоки тела на синдикатот, утре од 13:30 до 14:30 часот ќе ја блокираат...

ОРМ нуди две нови услуги за зголемување на продуктивноста и конкурентноста...

0
Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) ги промовираше двете нови услуги: Едукативна тренинг платформа и Конкурентна плата. Првата од двете услуги на ОРМ претставува...

ОРМ: Неопходно е дополнување на листата на дејности кои имаат право...

0
„Организацијата на работодавачи на Македонија, како единствен репрезентативен претставник на бизнисот во трипартитниот социјален дијалог, ја подржува програмската определба на Владата за постепено достигнување...

Не е време за поголема минимална плата, а и ќе се...

0
„Периодов е неактуелен и некомпатибилен да се зборува и да се лицитира со минималната плата во услови на пандемија и при намалена продуктивност на...

Јанева ги разбуди работодавачите, доста им е од фиктивни боледувања

0
Причините за боледувањето на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева остануваат непознати, но затоа нејзиниот случај го исфрли на површина проблемот со фиктивните боледувања, пишува...