Ручекот на баба

Италијанскиот фотограф Габриеле Галимберти  обиколил различни делови на светот и ги фотографирал „Манџите на баба“.

Меѓу многуте слики кои се направени, се наоѓа една креативна колекција на  баби, кои  подготвиле највкусна гозба.

Идејата била на неговата баба.  Кога рекол дека тргнува на патување по светот, жената изразила загриженост за тоа што ќе јаде и да не  остане гладен. За појадок  таа му зготвила равиоли, а тој ја смирил со зборовите „Бабо, таму од  каде што ќе прошетам  , ќе има многу други баби. Ќе ги замолам да ми зготват нешто. ”

Погледнете што подготвуваат бабите во различни краеви на светот:

Ерменија – Толма, нас познато како  срма. Тие се со говедско и ориз

1

 

 

Хаити – Ламбе

2

 

Малави – Финкубала (гасеници со доматен сос)

3

 

Мороко – Бат Бот (леб во тавче)

5

 

Италија – равиоли со месо и сос

6

 

Филипини – Кинунот (ајкула во супа од кокос)

7

 

Кајмански Острови (Игуана со ориз и грав)

8

 

Либан – Мџадара (ориз со крем од леќа)

9

 

Кина – Хуи Гуо Роу (свинско со зеленчук)

china(10)

 

Индија – Пилешко

10

 

Латвија – Силке (харинга со компири и свежо сирење)

11

 

 

Зимбабве – Сазда (бело брашно и листови од тиква со путер од кикирики)

12

 

 

Бразил – Фехоада (чорба од говедско, свинско и грав)

13

 

Алжир (пилешко со зеленчук и кус-кус)

14

 

 

Шведска – лосос со зеленчук

15

 

Турција – полнети модри домати со месо и зеленчук

16

 

 

- Реклама -