Oдлично испечени батаци и компири во рерна

Состојки:

8 батаци,

6-8 компири,

5-6 моркови,

сол,

бибер,

5 главички кромид,

1 лажичка бибер,

1 лажичка буковец,

3-4 лажици маслиново масло

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени.

Ставете на тепсијата фолија за печење.

Измијте го и исчистете ги компирот и морковите и исечете ги на поголеми парчиња. Исушете.

Измијте го пилешкото под вода, па и тоа дозволете да се исуши.

Ставете ги компирот, морковот и пилето во тепсија, посипете сол, бибер и буковец, како и изгмечениот кромид.

Прелијте со маслото и промешајте го сето тоа.

Печете еден час и 15 минути во рерна, а притоа со вилушката проверувајте колку е мек компирот и дали е пилешкото готово.

Ако се уште не се готови, зголемете ја температурата и печете уште 5 минути, но внимавајте да не загори.

Ова јадење идеално одговара со бело вино.

Сервирајте.

52438_shutterstock-141228340_630x0

- Реклама -