Потребни состојки:
200g (1 чаша, цврсто спакуван) кафеав шеќер
185ml (3/4 шоља ) млеко
125g путер, сецкан
115g (3/4 шоља ) брашно + печиво + 1/4 сол
75g (1/2 чаша) чисто брашно
50g (1/2 чаша) какао во прав
3 јајца
185g или 13 лажици путер, екстра, на собна температура
345g (2 1/4 шолји ) смеса за благ шлаг
95g (3/4 чаша) слад млеко во прав
1 лажица млеко, дополнително
465g чоколадни топчиња
Состојки потребни за фил:
300g темно чоколадо за готвење, ситно сечкано
125ml (1/2 чаша) густ крем (хопла)
30g путер
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 160 степени. Намачкајте ја со путер целата тава за печење, а потоа ставете пергамент хартија.
2. Ставете го кафеавиот шеќер, млеко и путер во сад, и над пареа мешајте додека не се стопат и соединат состојките.
3. Додадете го брашното и какаото во прав во смесата со путер и потоа ставете ги миксирајте ги јајцата. Ставете ја смесата во тавата за печење и печете околу 55 минути. Оставете да се излади, околу 5 минути, а потоа ставете го пандишпанот на чинија за торта.
4. За филот: Ставете го чоколадото, хоплата и путерот над пареа додека состојките не се стопат и соединат, мешајќи привремено.
5. Измиксирајте го останатиот путер (185g), додадете го шеќерот, млекото во прав и екстра млекото и миксирајте додека не се соединат.
6. Оставете го филот да се згусне околу час и половина.
7. Додека филот се згуснува, исечете го пандишпанот на четири хоризонтални слоеви.
8. Нанесете 1/3 од филот на секој слој, а потоа целосно премачкајте ја со останатиот фил. Оставете ја во фрижидер да се излади околу час и половина и потоа декорирајте со чоколадните топчиња.