Не ги фрлајте: Овие 7 намирници можете да ги јадете и после истекувањето на рокот

…Имајќи го ова на ум, можете да заштедите пари за производите кои можеби планиравте да ги фрлите откако увидовте дека им истекол рокот. Експертите утврдиле дека и после ограничувањата на рокот за употреба, овие неколку намирници се се уште употребливи:

1. Кечап

Кечапот може да го задржи својот квалитет дури и шест месеци после истекувањето на рокот. Немојте да го јадете само деколку забележите необична текстура и мирис.

2. Кисели краставици и маслинки

Киселите краставици и маслинките можат да траат и до една година после отворањето . Чувајте ги во замрзнувач, без оглед на наведениот рок на траење.

3. Оцет

Оцетот може да трае речиси бесконечно, дури и откако ќе забележите некакви наслаги или талог во него, тој е безбеден за употреба.

4. Мед

Медот е добар додека не се потроши, без оглед на тоа што пишува на амбалажата.

honey

5. Кафе

Отворивте вреќичка кафе и заборавивте на неа? Не се грижете. Кафето е добро за употреба од три до пет месеци после означениот рок на пакувањето. За кафето во зрна ова вреди и повеќе.

6. Масло

Маслото можете да го јадете и две седмици после истекувањето на рокот, но чувајте го во фрижидер. Може да стои и до девет месеци.

7. Зачини

Речиси сите зачини траат и до две години подолго отколку што пишува на амбалажата. Единствено е важно да ги чувате на суво и ладно место.

- Реклама -