Намирници што го чуваат мозокот

Со здравата исхрана можеме да ја подобриме меморијата. Доколку на менито вметнеме намирници богати со одредени витамини и состојки можеме да ги сочуваме своите ментални способности. Судејќи според Линди Ор од магазинот “Food Technology“, овие шест намирници и состојки можат многу лесно да бидат воведени во нашата секојдневна исхрана за да го спречиме забавувањето на когнитивните функции.

Омега 3 масни киселини

Рибата, а особено лососот, претставува одличен извор на масни киселини кои се поврзани со подобрувањето на когнитивните функции и намалување на депресијата.

losos

Зелен чај

Зелениот чај е ефикасен во подобрување на менталното здравје и процесот на размислување. Ефектите на зелениот чај се резултат на кофеинот што го содржи.

Боровинки

Исхраната богата со боровинки може да ни помогне во зачувување на когнитивните способности. Судејќи според една најнова студија, жените кои конзумираат боровинки имаат значително помал ризик од срцев удар.

Blueberry

Зеленчук богат со магнезиум

Магнезиумот му е потребен на телото за преку 300 биохемиски реакции. Тој воедно ги регулира нервните и менталните функции. Грашокот и гравот се особено богати со магнезиум.

Ореви

Антиоксидансите присутни во оревите го намалуваат ризикот од нервни болести како Алцхајмер.

orevi

Чоколадо

Неколку студии покажуваат дека конзумирањето на какао ги подобрува когнитивните функции на мозокот.

- Реклама -