Малку различно, но со многу подобaр вкус: Поховано пилешко во рерна

Похованото  пилешко обично го пржиме во тава со многу масло . Сепак , постои уште еден , можеби подобар начин да се подготви ова јадење .

Состојки:

5 парчиња пилешки гради
2 лажички сол
1/4 лажички бибер
1/4 лажички чили во прав
1 лажичка лук во прав
1 лажичка црвен пипер
2 лажици мајонез
2 лажици кисела павлака
2 лажици рендан пармезан сирење
1,5 чаша трошки
2 лажички пченкарно брашно
100 ml зејтин (по желба)

Подготовка:

Пилешкото пресечете го на  половина да  добиете потенки парчиња, а потоа по должината на половина; едно парче го делиме на  4 дела и го ставаме во сад. Додадете сол, бибер, лук, чили пиперки и црвен пипер и измешајте го сето тоа. Потоа додадете мајонез , павлака и пармезан сирење и мешајте ги сите заедно.

Затворете го со  проѕирна фолија и оставете во фрижидер  еден час или два . Тепсијата подмачкајте ја со зејтин (може и без тоа ) и посипете пченкарно брашно ( за месото да не се залепи на тепсијата ) и оставете настрана.

Пилешко тркалајте го  во трошки од леб и се редете го  во тепсијата. Кога ќе го наредите цело  , посипете повторно со зејтин. Пилешко печете го на 210 степени, 25-30 минути.

- Реклама -