Се, ама баш се што е печено на скара е навистина вкусно. Без разлика на тоа дали станува збор за месо, риба, леб, зеленчук, па дури и некои видови на овошје, скарата е секогаш одличен начин да подготвите вкусен специјалитет за вашите наблиски. Сепак, специјалитетот кој ќе ви го прикажеме подолу, пченка на скара со „шмек“ на лук и пиперка, ќе ве натера уште веднаш да го „распалите“ оганот и да ги наместите решетките.
Потребни состојки:
– 4 класја пченка со лушпи
– 100 г. путер
– Половина лажичка чили
– Половина лажичка зачин од слатка пиперка
– 2 чешниња лук
– 1 лажичка коријандер (сечкан кинески магдонос)
– 1 лажичка сол
– Сок од еден лимон
Процесот на приготвување погледнете го во видеото подолу: