Време на подготовка околу 30 минути Потребни состојки:
250 грама брашно
50 грама мелени печени несолени кикирики
150 грама маргарин
2 лажици масло за јадење
1 жолчка
4 лажици млеко 1
лажица сол
Половина кесичка прашок за печење
За премачкување
1 белка
150 грама сусам
Подготовка:
• Во брашното се додаваат мелените кикирики, солта и прашокот за печење и состојките се мешаат. Во смесата се додава млекото, жолчката, маслото и омекнатиот маргарин со раце се замесува тесто. Се меси додека смесата се соедини.
• Тестото нема потреба да се лади туку веднаш од него се прават долги ролни со пресек од 1 см, а потоа ролните се сечат на ситни парчиња од по еден см и исечените парчиња се редат во овална чинија.
• Белката се мати со виљушка, се прелива преку исечканото тесто и полека со раце се распоредува рака да сите парчиња бидат подеднакво прелиени. Преку намачканото тесто се посипува сусамот и со рака се валкаат сите парчињата подеднакво во сусамот
• Се распоредуваат парчињата на плех обложен со хартија за печење и се ставаат да се печат во претходно загреана рерна на 180 степени
• Се пече 12-15 минути додека грицките малку да заруменат
• Пријатно уживање